18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Craiova, regia nu bate primăria

La Craiova, regia nu bate primăria

Directorii regiilor craiovene din subordinea primăriei susţin că nu au venituri mai mari decât un viceprimar şi, în consecinţă, nu vor avea de suferit de pe urma proaspetelor politici bugetare ale guvernului.

 

Primele măsuri de criză adoptate de noul guvern se referă la reducerea cheltuielilor în administraţie, prin plafonarea salariilor şefilor de agenţii guvernamentale, a companiilor naţionale şi a regiilor din subordinea consiliilor locale, precum şi prin suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile publice. „Pentru acele regii sau societăţi comerciale aflate în subordinea consiliilor judeţene, indemnizaţia nu va depăşi salariul vicepreşedintelui consiliului judeţean, iar la regiile şi societăţile din subordinea primăriilor, indemnizaţia nu va depăşi salariul viceprimarului. Am decis ca indemnizaţia membrilor CA în 2009 să fie la 1% din cea a directorilor sau a preşedintelui de CA“, a declarat Emil Boc, la prima sa conferinţă de presă în calitate de premier. Până în prezent, indemnizaţiile membrilor de CA erau de până la 25% din cea a directorului. De multe ori, membrii CA stabileau un salariu exorbitant pentru director, tocmai pentru ca în acest mod şi ei să încaseze indemnizaţii consistente.

Măsura dispusă de premier pare să nu afecteze veniturile directorilor de regii locale din subordinea primăriei craiovene, care susţin că au venituri mai mici decât omologii lor din alte oraşe. „La Craiova, salariile directorilor de regii sunt plafonate de patru ani, aşa că nu depăşim venitul unui viceprimar. Eu am salariul de bază de 4.800 de lei, la care se adaugă sporurile. Se aude însă că nu trebuie să depăşim venitul unui viceprimar cu tot cu sporuri“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova. „Aşteptăm să apară un act normativ în acest sens, pentru că până acum nu ştim decât ce am văzut la televizor. Am salariul de încadrare 4.600 de lei, iar netul se ridică la 3.600 – 3.700 de lei. Eu nu iau indemnizaţie de conducere, ci doar spor de vechime“, a spus, la rândul său, Ion Petre, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.

În ceea ce-l priveşte, Mihai Ioniţă, directorul Companiei de Apă Oltenia, spune că nu comentează oportunitatea deciziei executivului. „Nu am ce comentariu să fac. Prin hotărâre a consiliului local, salariile noastre sunt la nivelul unui viceprimar. Sporurile noastre? Sunt prevăzute de lege. Aşteptăm să vedem în ce formă va fi publicată hotărârea guvernului“, a afirmat Ioniţă. Marian Teodorescu, directorul Regiei Autonome de Transport (RAT), nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere asupra veniturilor sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII